У току јучерашњег дана узорковано је двоје пацијената из Смедерева и данас се очекују резултати. Један пацијент је у кућном карантину, а други на болничком лечењу, односно у изолацији, рекла је на данашњој конференцији за новинаре командант Градског штаба за ванредне ситуације у Смедереву, Јасна Аврамовић. Према њеним речима, у Смедереву за сада нема позитивних на корона вирус.

Након данашње седнице Штаба за ванредне ситуације, она је говорила о мерама које се у Смедереву предузимају, по препоруци Владе Србије.

„Знате да су сви шалтери затворени, осим шалтера Поште  одрђених шалтера ЕПС-а. У току дана ћемо добити информацију и објавићемо је на порталу Града Смедерева који шалтер ради. Препоруком Владе, у Градској управи више нема пријема странака, сва комуникација ће се одвијати електронским путем, али и у писаној форми. Захтев или поднесак грађани могу да упуте на следећи начин –

  1. писаним путем на адресу: Градска управа града Смедерева, Омладинска 1, 11300 Смедерево, пак 230116;
  2. затим електронским путем: esalter@smederevo.org.rs; 
  3. телефонским путем: 066/8449404;
  4. путем Система 48 и директно путем контакт форме са странице stab.smederevo.org.rs

Она је подсетила да је Град Смедерево покренуо корона вирус инфо портал на којем ће јавности бити представљене све информације у вези са актуелном ситуацијом и мерама које Градски штаб за ванредне ситуације и локална самоуправа спроводе. Адреса портала је stab.smederevo.org.rs.

Кол центар који се налази у Црвеном крсту почео је са радом, казала је и прецизирала да је у понедељак било 14 позива, у уторак 63 и у среду 89 позива.

 

 

Различити су захтеви, од тога како да иду код лекара, како да подигну лекове или пензију и нису се јављали само старији од 65 година већ и млађи. Настојимо да све упутимо на институције и телефоне где могу да добију адекватан одговор. Данас смо пребацили новац Црвеном крсту за набавку 100 хигијенских пакета и исто толико са основним животним намирницама и поделићемо најугроженијима.  Народну кухињу је преузео Црвени крст, припрема и дистрибуира храну старијима од 65 година и јуче се храна носила на кућни праг. Од 35 пријављених, нашли смо само 30 на кућној адреси и они су добили оброк. Што се тиче полицијског часа, све је протекло у најбољем реду, није било инцидената, грађани поштују забрану кретања.

Градоначелница је додала да је данас почела дезинфекција зграда које одржава ЈП Градско стамбено, укупно 70, а биће контактирани професионални управитељи како би се спровео план дезинфекције најпрометнијих заједничких просторија, три пута дневно, додајући да ће Градска управа учинити све, па и набавити дезинфекциона средства за е зграде које нису у могућности, како би превентива била максимална.

Према њеним речима, лекова у Апотекарској установи има довољно, као и дезинфекционих средстава и рукавица, а тренутно је несташица маски, али се током сутрашњег дана очекују маске за вишекратну употребу. Она је додала да је током јучерашњег дана продато четири хиљаде литара алкохола, око десет хиљада пари рукавица и напоменула да је куповина ограничена на десет пари рукавица и пола литра алкохола по особи.

Штаб је донео закључак да сеоске месне заједнице доставе спискове за лица старија од 70 година која немају подршку, како би се подједнако помогло и људима у сеоским срединама. У вези са тим, Црвени крст је направио групу на Виберу, где могу да се јаве сви заинтересовани за пружање помоћи, а старији су од 70 година и са сеоског су подручја.

Аврамовићева је апеловала на све грађане да пријаве надлежним институцијама оне који су дошли из иностранства, а нису се јавили и нису у изолацији „јер ту нам сада прети највећа опасност“. Апел је упутила и свим грађанима који долазе из иностранства да се јаве Заводу за јавно здравље у Пожаревцу, Санитарној инспекцији, МУП-у, јер  су, како је навела, они ризик и опасност, посебно они који су дошли пре објаве ванредног стања и нису добили потребна упутства.

Најбитније је да подигнемо свест људи који долазе из земаља угоржених вирусом, а јављајући се и стављајући се под надзор, уводећи самодисциплину, штите своје и здравље својих најближих“, закључила је Јасна Аврамовић.